Buzlanma ve Yol Tuzlama Hakkında Yanlış Bilinenler

Kış ayları ile birlikte soğuk bölgelerde yolda buzlanma, gizli buzlanma ve yolların karla kaplanması gibi sürücüler için risk oluşturabilecek durumlar görülebiliyor. Bu nedenle yol tuzlama araçları, karayolu sistemini kış koşullarında açık tutmada büyük rol oynuyor. Bu sayede ağır vasıta araçları ve acil hizmet araçları yollarına güvenli bir şekilde devam edebiliyor. Peki, yol tuzlama ile ilgili yanlış bilinenler neler? İngiltereli tuzlama şirketi The Gritting Company’den uzmanlar, bu konuda yanlış bilinenleri açıklığa kavuşturuyor.

Yol Tuzlama Her Sıcaklıkta Aynı Etkiyi Gösterir mi?

Tuzun her sıcaklıkta buzu eriteceği doğru değil. Tuzun asıl görevi, suyun donacağı sıcaklığı düşürmek; bu da yolda buzlanma oluşmasını önlüyor. Tuz ne kadar konsantre olursa donma noktası o kadar düşük olur, ancak yol tuzlama eksi beş santigrat derecenin altında daha az etkili. Daha düşük sıcaklıklarda, tuzla işlenmiş buz ve kar çok daha yavaş eriyor.

Yollar Tuzlanınca Buz ve Kar Hemen Erir mi?

Tuz yola dağıldıktan sonra oluşan buzu anında eritemez. Eritme etkisi, yoldan geçen araçlar tarafından tuzun ezilmesine bağlıdır. Trafik hafifse tuzlanmış buzun erimesi daha uzun sürer ve yolda buzlanma durumu devam eder. Bunun yanında derin karla kaplı zeminlerde yol tuzlama ile birlikte karın eriyeceği düşüncesi de doğru değil. Tuzlama 4 cm’den daha az derin olan karda işe yarıyor. Bunun yanı sıra; havalar çok soğuduğunda yollarda kar olmayacağı ile ilgili bir görüş bulunuyor ancak bu kısmen doğru. Bu, yalnızca hava sıcaklığı 40 derecenin altında düştüğünde görülen bir durum.

Yolda Gizli Buzlanma Nasıl Anlaşılır?

Gizli buzlanma kış aylarında sürüş sırasında en büyük tehlikelerden biridir. Sürücüler, kar yağışını gördüğünde daha dikkatli sürüş yaparlar ancak buzlanma kimi durumlarda fark edilmeyebilir. Yolda buzlanma olup olmadığını anlamak için aracın camındaki suyun donup donmadığı kontrol edilmelidir. Silecekleri çalıştırdığınızda su donduğu için çalışmıyorsa bu, gizli buzlanma durumunun habercisidir. Hava sıcaklıklarının ani bir şekilde düştüğü durumlarda gizli buzlanma durumunun görülme ihtimali yüksektir. Bu durumda yağış da yoksa yollar tamamen kuru gibi görünecektir.

Kış Aylarında Sürüş Nasıl Olmalı?

Yolda buzlanma veya kar yağışı olmasa dahi kış aylarında sürücü her zaman temkinli olmalıdır. Ani fren yapmaktan, ani manevralardan ve yüksek hızda sürüş yapmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yanında; kışın güvenli sürüş yapabilmek için araçta kış lastikleri takılı olmalıdır. Herhangi bir yağış olmasa dahi yaz lastikleri, düşük sıcaklıklarda esnekliğini kaybedeceğinden yol tutuş performansını koruyamayacaktır. Bu nedenle hava sıcaklığı 7 derecenin altına indiğinde sürücüler kış lastikleri ile sürüş yapmaya başlamalıdır.