Pirelli Stella Bianca 70 Yıl Sonra Tekrar Formula 1 Silverstone Pistinde

İtalyanca’da “Stella Bianca”, “beyaz yıldız” anlamına gelir. Ancak lastik dünyasında Stella Bianca, Pirelli ve özellikle motor yarışlarının altın çağı ile eş anlamlıdır. 1950 yılında, Formula 1 dünya şampiyonası daha yeniyken Giuseppe Farina’nın kazandığı ilk yarışta Pirelli Stella Bianca lastikleri kullanılmıştı. Ağustos’un 2. haftasında Silverstone 70. Yıl Grand Prix yarışlarında bu galibiyetin yıl dönümü kutlandı. Siella Bianca lastiklerinin yanak kısmında ismi ile uyumlu olarak beyaz bir yıldız motifi bulunuyordu. Formula 1 yarışlarının ilk yıllarında Alfa Romeo gibi Pirelli lastikleri de pisti domine ediyordu. Bugüne dek Alfa Romeo ve Pirelli, başlangıçtan beri Grand Prix yarışlarında yer alan tek kombinasyon.

Pirelli’nin Formula 1 Tecrübesi Lastik Teknolojisinin Gelişmesini Sağlıyor

Pirelli’nin modern çağdaki Formula 1 slick lastikleri ise P Zero olarak adlandırılıyor. Cinturato ise ıslak zemin lastiklerinin ismi. Şimdi ise ilk Grand Prix yarışlarından 70 yıl sonra Stella Bianca Silverstone Pisti’ne geri döndü. Stella Bianca hem pistlerde hem yollarda Pirelli’nin pist lastikleri ile günlük kullanım için geliştirdiği lastikler arasındaki bağlantıyı da simgeliyor.  Pirelli’nin P Zero ve Cinturato serisinde yer alan lastikler, motor sporları tecrübesi ile geliştirilip; yollarda kullanılmak üzere sunuluyor.

Yenilenen Formula 1 Efsanesi Stella Bianca Klasik Araçlar için Sunuluyor

Stella Bianca lastiği yalnızca Formula 1 yarışlarının ve Silverstone’un yıldızlarından biri değil, aynı zamanda yollarda da hâlâ varlığını sürdürüyor. İki yıl önce, klasik görünümü modern teknolojiyle birleştiren Pirelli Collezione vintage lastik ailesinin bir parçası olarak yollarda kullanılmak üzere piyasaya sürüldü. Pirelli’nin sürekli genişleyen Collezione serisi, artık savaş sonrası efsanelerden 1990’ların modern klasiklerine kadar çok çeşitli klasik otomobilleri donatıyor. Bu lastikler, klasik otomobil sürücülerinin araçlarının keyfini, orijinal sahiplerinin araç yeniyken yaptığı gibi tam olarak kullanmalarına yardımcı olmak için tasarlanıyor. Tüm Collezione lastikleri, tıpkı Pirelli’nin motor sporları lastikleri gibi, sınırlı sayıda sunuluyor. Yeni Pirelli Stella Bianca lastikleri ise yarışlarda kullanılan lastiklerle birlikte aynı özel fabrikada üretiliyor.

Pirelli İlk Günden Beri Grand Prix Yarışlarının Kalbinde Yer Alıyor

Stella Bianca’yı öne çıkaran şey, Pirelli’nin yıllarca radyal lastikler ürettikten sonra geleneksel çapraz katlı yapıyı kullanarak ürettiği tek lastik olması. Stella Bianca’nın yıl içerisinde birçok ebadı piyasaya sürülecek ve lastik, daha fazla otomobil tutkunu ile buluşabilecek. 1950’li yılların aksine en iyi Formula 1 yıldızları, bu sefer ikonik Stella Bianca ile yarışmayacak; yalnızca uzaktan hayranlık duyacaklar. Efsanevi lastik, motor sporlarının bugün gerçek anlamda küresel bir etkinlik hâline gelmesine yardımcı olan zengin tarih içerisinde önemli yere sahip. Pirelli ise en başından bu yana Grand Prix yarışlarının kalbinde yer alıyor.