Pirelli’den Eğimi Artan Formula 1 Pisti için Çözüm

Pirelli, Hollanda Zandvoort’ta gerçekleştirilecek Grand Prix yarışı için lastiklerinin basıncını arttıracağını açıkladı. 2020 Hollanda GP’den önce yenilenecek olan pistte; son viraj eğimi %32 açılandırılarak 18 dereceye çıkacak. 2000-2007 Formula 1 yarışlarının gerçekleştirildiği Indianapolis’in son virajında yalnızca 9 derecelik eğim mevcuttu. Bunun yanı sıra viraj eğimi, Monza pistinde 21, Daytona’da 31 derece idi. Yarışlarda viraj eğimleri arasında ciddi ölçüde farklar bulunabiliyor. Motor sporları alanında pistler arasında değişkenlik bulunması, bazı sorunları beraberinde getirebiliyor.

Formula 1 Kuralları Lastik Değişimine İzin Vermiyor

Pirelli yetkililerinden Mario Isola, eğimli virajın zorluklar getireceğini ve alınabilecek önlemlerin kısıtlı olduğunu belirtti. Isola, yapılacak tek şeyin başlangıç için belirlenen lastik basıncını arttırmak olduğunu söylüyor. Formula 1 kuralları, bütün yıl lastik yapısının ve özelliklerinin aynı kalmasını gerektiriyor. Pirelli, bu nedenle Zandvoort’un eğimi için ayrı bir lastik yapısı tasarlayamayacaklarını söylüyor. Pistlerdeki farklı eğimler için farklı lastiklerin geliştirilmesi kurallara uygun değil. Pirelli’nin motor sporları şefi Isola, yapılabilecek tek şeyin lastiklerin kamber açısı ve basıncı ile oynamak olduğunu belirtiyor.

Formula 1 için Testler Devam Ediyor

Pirelli, Hollanda’da yer alan Zandvoort pistinde yapılacak değişiklikler hakkında verileri değerlendirdi. Pistteki yenilemelerin lastiklere nasıl bir baskı uygulayacağına dair simülasyonlar gerçekleştirildi. Formula 1 yarışları için hazırlıklar ve testler tüm titizliği ile devam ediyor. Pirelli, motor sporları alanında sürücülerin ve takımların en büyük destekçileri arasında yer alıyor.

Formula 1 2020 Heyecanla Bekleniyor

Pirelli motor sporları şefi Mario Isola, pistte iki ayrı simülasyon yaptıklarını açıkladı. Normal pistte ve pistin eğimli bölgesinde gerçekleştirilen simülasyonlar ile eğimin lastiklere nasıl bir ek baskı sağladığı belirlendi. Lastik üretiminde olduğu gibi motor sporları alanında da uzman olan firma, takım simülasyonlarının ardından kullanılacak basınca karar verecek. Perde arkasında bu çalışmalar gerçekleşirken Formula 1 tutkunları, yarışları heyecanla bekliyor.