Pirelli Kış Lastikleri Karşılaştırması

Jonathan Benson, karlı ve buzlu zeminde Pirelli Ice Zero 2 lastikleri, rallilerde kullanılan ürünler ile karşılaştırdı. İtalyan dev markaya ait ürün, WRC yarışlarında kullanılan Pirelli çivili kış lastikleri ile birlikte test edildi. Yine markaya ait ralli lastikleri Pirelli Sottozero serisi ürünler, birlikte değerlendirildi.

Pirelli Ice Zero 2 Kış Lastiği Farkı

Teste tabi tutulan her iki çivili Pirelli kış lastikleri de buzlu zeminlerde çekiş gücünü en üst düzeye çıkarmak için tasarlanıyor. Ancak aralarında çok önemli bir fark var. Pirelli Ice Zero 2, lastiklerde 1 mm çıkıntıya sahip karbür göbek çivileri kullanıyor. Günlük kullanım için sunulan bu Pirelli çivili lastik, sadece çekiş gücü odaklı geliştirilmedi. Aynı zamanda çivilerin özel yerleşimi, gürültüyü optimize etmek için tasarlandı. Özel desen, karlı zeminlerde performansın arttırılması da sağlanıyor. Pirelli Ice Zero 2, üzerinde çok sayıda çivi barındırdığından geliştiriciler yol yüzeyi aşınması ile ilgili gereklilikleri de karşılıyor. Pirelli Sottozero ralli lastikleri tasarlanırken bu faktör dikkate alınmasa da WRC’nin de kendi kısıtlamaları bulunuyor.

Pirelli Sottozero Test Sonucu

Pirelli Sottozero ralli lastikleri hem daha yüksek çivilere hem de daha düz bir profile sahip. Pirelli Ice Zero 2 ise yol kullanımı için daha oval bir yapı ile sunuluyor. Aynı zamanda WRC’de kullanılan lastikler, ICZ 2’nin aksine asimetrik desen tasarımına sahip. Pirelli çivili kış lastikleri, farkı görmek için farklı zemin koşullarında değerlendirildi. Pirelli çivili kış lastikleri, Benson tarafından öncelikle virajlı ve karla kaplı bir bir pistte test edildi. Aradaki farklar, oldukça önemliydi. Pirelli Sottozero ralli lastikleri, tur sürelerinde 7 saniye daha öndeydi.

Benson: “Çekiş gücü, yol lastiklerinden çok daha iyi. Frenleme özellikleri de. Ancak bunların hiçbiri, yanal çekiş açısından ne kadar etkili oldukları ile kıyaslanamaz. Aracı küçük bir dönüş için yönlendirip sivri uçların karı nasıl ısırdığını neredeyse hissedebilirsiniz. Karda bu seviyede bir yol tutuşunun mümkün olduğunu bilmiyordum. Bu gerçek bir delilik. Kullandığım tüm lastikler arasında açık ara en etkileyici olanı bunlar.”