Pirelli Kış Lastiklerinin Atası BS3 60 Yaşında

Pirelli’nin Scorpion, P Zero ve Cinturato gibi lastik serilerinin öncülerinden olan kış lastiği Pirelli BS3, 60 yıl önce üretildi. Pirelli tarafından 1959 yılının Ekim ayında tanıtılan BS3, kış lastikleri için dönüm noktası olmuştu. BS3’ün karkası ve sırt deseni, vulkanize edilmediğinden; lastik deseni kolayca çıkarılıp değiştirilebiliyordu. Lastik deseni, mevsim koşullarına göre uyarlanabildiğinden lastiği tamamen değiştirmeye gerek kalmıyordu. BS3’ün geliştirildiği yıllarda; karlı koşullarda daha fazla yol tutuşu sağlamak için zincir kullanmak yaygındı. Ancak; zincirler hem külfetliydi hem de sınırlı avantaj sağlıyordu. Kar zincirleri, esas olarak çamurlu arazilerde kullanılan tarımsal araçlar için ortaya çıkarılmıştı.

Pirelli BS3 Otomobil Yarışlarında da Başarı Gösterdi

Pirelli BS3, o yıllarda motorsporları alanına da damgasını vurdu. 1961 Monte Carlo Rallisi’nde kullanılan Pirelli BS3, yarışlarda başarılı sonuçlar elde etti. Bu lastiklerle yarışa katılan 28 takımdan 23’ü ralliyi tamamlamayı başardı. Bu ralliler, Pirelli’nin daha sonra tanıttığı ilk özel kış lastiği MS35’i geliştirmesinde büyük rol oynadı. Lastik devi Pirelli, o günden bu yana; motorsporlarını lastik geliştirme süreci için bir laboratuvar olarak kullanıyor.

Kış Lastikleri Hayati Önem Taşıyor

BS3’ün bu denli rağbet görmüş olması, 60 yıl öncesinde dahi mevsimlere göre farklı lastik kullanılması gerektiğiyle ilgili bilincin oluştuğunu gösteriyor. Bugün ise güvenlik için kritik öneme sahip olan kış lastiklerinin kullanılması, yasalarla güvence altına alınıyor. Ülkemizde 2011 yılından beri uygulanan kış lastiği zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan tüm araçları kapsıyor. Kış lastikleri, hava koşulları dikkate alınarak; şehir içi yollarda da zorunlu tutulabiliyor.

Pirelli Kış Lastiklerinin Evrimi

Efsanevi BS3, zaman içinde Pirelli BS lastiklerine evrildi. Araçların performansının ilerlemesiyle; lastikten ayrı sırt deseni tasarlamak, geçersiz bir yöntem haline geldi. Ancak BS3, o zamana kadar yıllarca kullanıldı. Pirelli, daha sonra kış lastiklerini geliştirmeye odaklandı. Yıllara dayanan tecrübesi ile Pirelli, pek çok farklı araç tipi için kış lastikleri üretiyor. İtalyan lastik devi Pirelli, SUV araçlar için Scorpion Winter, performans otomobilleri için P Zero; küçük ve orta boyuttaki otomobiller için Cinturato Winter gibi birçok kış lastiği serisine sahip.