2020 Formula 1: Macaristan GP’de Öne Çıkan Anlar

17-19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşen Macaristan Grand Prix yarışlarında galibiyet Mercedes pilotu Lewis Hamilton’un oldu. Pirelli, 2020 Formula 1 şampiyonasının 3. yarışı olan Macaristan GP’de dikkat çeken anları ve lastiklerin nasıl etkilendiğini anlattı. Öncelikle yarış başlamadan önce yağan yağmur tüm stratejileri etkiledi. Geri kalan tüm takımlar yeşil renkli Pirelli Cinturato geçiş (intermediate) lastiğini tercih ederken; Haas mavi renkteki tam ıslak zemin lastiğini kullandı.

İlk 5’teki Pilotların Formula 1 Stratejisi

Grand Prix formasyon turunun sonunda; iki Haas otomobili de yeşil P Zero geçiş slick lastiklerini kullanmaya başladı. Bu erken geçiş, diğer sürücüler kuruyan zeminle birlikte slick lastiklere geçiş yaparken Haas otomobillerinin açılışta 3. ve 4. sırada ilerlemesini sağladı. Formula 1 mücadelesinde ilk beş sırada dört farklı strateji vardı. Hamilton, 3. ve sonuncu değişimi kırmızı P Zero yumuşak lastiklere geçerek yaptı. Podyumda bitiren takım arkadaşı Valtteri Bottas da Max Verstappen’i geçmek için üçüncü bir değişim yaptı. Red Bull pilotu da Max Verstappen sadece 2 değişiklik yaparak ikinci sırada yer aldı.

Formula 1 Pirelli Lastikleri Nasıl Performans Gösterdi?

Formula 1 lastikleri pilotların stratejileri için önemli rol oynadı:

  • Hard (Sert) C2: Sürücülerin çoğunluğu tarafından stratejinin ayrılmaz bir parçası olarak tercih edildi. Yalnızca Hamilton dâhil üç pilot kullanmadı. Daniil Kvyat P Zero beyaz sert lastik seti ile 50 turu tamamladı.
  • Medium(Orta) C3: Çoğu sürücü yarış başlangıcında intermediate (geçiş) lastiklerini kullandıktan sonra doğrudan bu bileşiğe geçti. Daniel Ricciardo bu lastiklerle iki kez skora koştu.
  • Soft (Yumuşak) C4: Hamilton, bunu ilk 10’da kullanan tek sürücü oldu ve son en hızlı turda yerini korumak için kırmızı bileşiğin ekstra hızından faydalandı.
  • Intermediate (Geçiş): Sürücüler tarafından gridden uzaklaşmak için kullanıldı; pist kuruyunca slick lastiklere geçiş yapıldı.

Macaristan Grand Prix Yarışlarında Streteji Öne Çıktı

Formula 1 başkanı Mario Isola Macaristan Grand Prix hakkında yorumda bulundu: “Sabaha kadar devam eden gece yağmuru nedeniyle yarışın başlangıcı için oldukça serin ve kaygan bir parkurumuz vardı. Bununla birlikte, yüzey hızlı bir şekilde kurudu. Hava durumundaki belirsizlik ile birlikte pilotların stratejileri daha önemli hâle geldi.”